Mesharsky Opublikowano 1 Października Udostępnij Opublikowano 1 Października Witam wszystkich, chciałbym ogłosić kilka ważnych zmian które nastąpią przez najbliższe kilka miesięcy, w jakim kierunku nasz projekt będzie podążał. Rozbije ten wątek na kilka sekcji. Forum Co do forum, prawdopodobnie w najbliższych miesiącach ono zniknie, nie opłaca nam się inwestować w silnik IPS po to żeby kilka osób napisało podanie na admina bądź marnować setki złotych na różne aplikacje/wtyczki oraz aktualizację do nich aby mieć funkcjonalności forum na poziomie jakim chcemy. Kilka pomysłów jakie mam w głowie: #1: Pozbycie się silnika IPS Mamy zamiar zrobić mini-stronę z kilkoma sekcjami dotyczącymi naszego projektu, sekcję każdego serwera, sekcję bonusów do odebrania, sekcje zgłoszeń/banów, promocji jak i konkursów. Podania na admina będą w formie formularza który będzie wysyłany do naszej administracji od razu po zaaplikowaniu. Konto będzie jedno i będzie ono połączone ze sklepem/discordem - oraz stroną interentową. Administracja będzie miała swoją osobną sekcję i każdy będzie mógł w prosty sposób skontaktować się z właściwą osobą. Zaletą tego pomysłu jest minimalistyczność oraz skupienie większe na discordzie jak i żeby wszyscy gracze łatwo mogli odnaleźć wszystkie najważniejsze opcję, a nie na siłę korzystać z setek innych które ich nie interesują. Również w przypadku otwarcia innych serwerów, pomaga to w ogranizacji. #2. Mini Forum Zamiast korzystać z IPS zrobić mini forum na innym silniku, przerobić wszystkie działy na te najważniejsze. Skupić uwagę na discordzie w formie komunikacji/zgłoszeń. Zaletą tego pomysłu jest mniej obowiązków i większe skupienie na serwerach jak i samym discordzie gdzie w tych czasach jest popularniejsze. Napiszcie wy jakbyście to widzieli najlepiej, chętnie posłucham waszych opini. Serwery Counter-Strike 2 / Inne Serwery Jak wszyscy wiecie serwerami zajmuje się tylko i wyłącznie ja. Nie mamy w projekcie drugiego programisty / osoby która jest w stanie pomóc rozwijać cokolwiek w formie technicznej. To samo tyczy się naszych wszystkich aplikacji/stron i tym podobne. Wynajmować pod takie rzeczy osób nie chcemy bo wiąże się to z ogromnymi wydatkami na które nas nie stać. Nasze Serwery CS2 już są w pracach od ponad 3 miesięcy. Aktualnie jest to bardzo czasochłonne i trudne. Mamy zrobiony system arenek i kilka podstawowych modyfikacji ukończonych, jednak jesteśmy zależni od aktualizacji gry i przy każdej aktualizacji większość rzeczy muszę przepisywać/robić na nowo. Również Valve wprowadza sporo ograniczeń przez ostatne aktualizację gdzie blokuję mi opcje dalszego rozwoju. Całość jest tworzona poprzez Reverse-Enginnering gdyż sourcemod nie wspiera nowej wersji gry. Postaram się w tym miesiącu dokończyć chociaż jeden serwer i go wypuścić, wszystkie aktualnie modyfikacje pisane są w innym języku. Możliwe że metamod będzie w miare stabilny co ułatwi mi pisanie modyfikacji właśnie pod metamoda. Który w ogromny sposób przyspiesza pracę. Pamiętajcie że na Counter-Strike nasz projekt się nie zamyka, mamy zamiar dla was stworzyć również inne serwery gier. Pamiętajcie że serwery możemy otworzyć też w kilka dni, ale nie na tym to polega, nie chcemy wam wydać serwera który jest pobugowany bądź nie skończony, chcemy wydać serwer w najlepszej możliwej jakości żebyście mogli mieć najlepsze możliwe doświadczenia z rozgrywki na naszych serwerach. Nie ociecujemy że wypuścimy coś na 100% w tym miesiącu, jednak dołożymy wszelkich starań żeby nasze serwery powstały jak najszybciej to możliwe. Dodatkowo wszystkie nowe serwery będziemy hostować na naszych własnych maszynach, nie będziemy już korzystać z hostingów gier. System Banów Jak tylko dokończymy pisać naszego amxbansa pod serwery cs 1.6 bo wiem że @ Miley się niecierpliwi, napiszemy również nasz autoski system banów pod serwery Counter-Strike 2 oraz inne serwery Source. Sklep Nasza nowa aplikacja sklepu jest prawie gotowa, wypuścimy ją w momencie startu naszego pierwszego serwera CS2. Nasz sklep będzie wspierać każdą grę i będzie dużo wygodniejszy dla was w użyciu. Projekt # Serwery International Nasz projekt nie ma zamiaru siedzieć w miejscu, mamy również zamiar otworzyć drugą wersję serwerów anglo-języczną, gdzie serwery będą tylko i wyłącznie w języku angielskim. Support / Sklep / Strona jest w planach jak i na pewno będzie osobna, jednakże po wydaniu Polskich serwerów mamy zamiar iść w stronę INT. # Integracja Największym zamiarem jaki chcemy stworzyć to połączenie naszego projektu w jedną wielką aplikację, nie chcemy być zależni od innych deweloperów, silników forum jak i 3rd party aplikacji. W większości wypadkach nam to bardzo utrudnia pracę i nadaje nam limity na które nie możemy nic poradzić, i w większości wypadkach jesteśmy zależni od kaprysu developerów którzy nie mają zamiaru już rozwijać danej aplikacji lub rozwijają ją w innym kierunku. Dziękuje za przeczytanie wypocin, w razie pytań/pomysłow zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam, Właściciel ServerSquare 3 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DuCH Opublikowano 2 Października Udostępnij Opublikowano 2 Października 8 godzin temu, Mesharsky napisał(a): Forum Co do forum, prawdopodobnie w najbliższych miesiącach ono zniknie, nie opłaca nam się inwestować w silnik IPS po to żeby kilka osób napisało podanie na admina bądź marnować setki złotych na różne aplikacje/wtyczki oraz aktualizację do nich aby mieć funkcjonalności forum na poziomie jakim chcemy. Kilka pomysłów jakie mam w głowie: #1: Pozbycie się silnika IPS Mamy zamiar zrobić mini-stronę z kilkoma sekcjami dotyczącymi naszego projektu, sekcję każdego serwera, sekcję bonusów do odebrania, sekcje zgłoszeń/banów, promocji jak i konkursów. Podania na admina będą w formie formularza który będzie wysyłany do naszej administracji od razu po zaaplikowaniu. Konto będzie jedno i będzie ono połączone ze sklepem/discordem - oraz stroną interentową. Administracja będzie miała swoją osobną sekcję i każdy będzie mógł w prosty sposób skontaktować się z właściwą osobą. Zaletą tego pomysłu jest minimalistyczność oraz skupienie większe na discordzie jak i żeby wszyscy gracze łatwo mogli odnaleźć wszystkie najważniejsze opcję, a nie na siłę korzystać z setek innych które ich nie interesują. Również w przypadku otwarcia innych serwerów, pomaga to w ogranizacji. #2. Mini Forum Zamiast korzystać z IPS zrobić mini forum na innym silniku, przerobić wszystkie działy na te najważniejsze. Skupić uwagę na discordzie w formie komunikacji/zgłoszeń. Zaletą tego pomysłu jest mniej obowiązków i większe skupienie na serwerach jak i samym discordzie gdzie w tych czasach jest popularniejsze. Moim skormnym zdaniem pomysł nr. 1 jest jak najbardziej trafny, nie oszukujmy się, aktywność na forum jest znikoma, najwięcej wyświetleń i odpowiedzi ma post Obierz darmowego vipa na 2 tygodnie. Co pokazuje tylko nam zbędność tak rozbudowanego forum, a zawsze te kilka $$$ które idzie na silnik IPS, można przeznaczyć na inną dziedzinę idącą ku rozwojowi serwisu. 8 godzin temu, Mesharsky napisał(a): Serwery Counter-Strike 2 / Inne Serwery Jak wszyscy wiecie serwerami zajmuje się tylko i wyłącznie ja. Nie mamy w projekcie drugiego programisty / osoby która jest w stanie pomóc rozwijać cokolwiek w formie technicznej. To samo tyczy się naszych wszystkich aplikacji/stron i tym podobne. Wynajmować pod takie rzeczy osób nie chcemy bo wiąże się to z ogromnymi wydatkami na które nas nie stać. Nasze Serwery CS2 już są w pracach od ponad 3 miesięcy. Aktualnie jest to bardzo czasochłonne i trudne. Mamy zrobiony system arenek i kilka podstawowych modyfikacji ukończonych, jednak jesteśmy zależni od aktualizacji gry i przy każdej aktualizacji większość rzeczy muszę przepisywać/robić na nowo. Również Valve wprowadza sporo ograniczeń przez ostatne aktualizację gdzie blokuję mi opcje dalszego rozwoju. Całość jest tworzona poprzez Reverse-Enginnering gdyż sourcemod nie wspiera nowej wersji gry. Postaram się w tym miesiącu dokończyć chociaż jeden serwer i go wypuścić, wszystkie aktualnie modyfikacje pisane są w innym języku. Możliwe że metamod będzie w miare stabilny co ułatwi mi pisanie modyfikacji właśnie pod metamoda. Który w ogromny sposób przyspiesza pracę. Pamiętajcie że na Counter-Strike nasz projekt się nie zamyka, mamy zamiar dla was stworzyć również inne serwery gier. Pamiętajcie że serwery możemy otworzyć też w kilka dni, ale nie na tym to polega, nie chcemy wam wydać serwera który jest pobugowany bądź nie skończony, chcemy wydać serwer w najlepszej możliwej jakości żebyście mogli mieć najlepsze możliwe doświadczenia z rozgrywki na naszych serwerach. Nie ociecujemy że wypuścimy coś na 100% w tym miesiącu, jednak dołożymy wszelkich starań żeby nasze serwery powstały jak najszybciej to możliwe. Dodatkowo wszystkie nowe serwery będziemy hostować na naszych własnych maszynach, nie będziemy już korzystać z hostingów gier. Lepiej jest poczekać te kilka tygodni dłużej, ale faktycznie dostać serwer innowacyjny, który pozwoli w 100% cieszyć się z rozgrywki bez jakichkolwiek błędów. Poza tym chciałem wyrazić ogrom podziwu, że takiej rozgrywki jaką doświadczyliśmy na poprzednich wersjach dostarcza tylko JEDNA OSOBA - wielkie cheapua bas, masz być z czego dumny @ Mesharsky . Jak najbardziej osobiście popieram decyzje i podjęte kroki, czekam z niecierpliwością na ruszenie serwerów CS2 z nadzieją na jak największy wzrost graczy, którzy docenią Twoją pracę. Pozdrawiam, Bartek 1 Administrator - Random Skills Moderator - Discord ServerSquare Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knight Opublikowano 2 Października Udostępnij Opublikowano 2 Października Jeżeli chodzi o forum to niestety trzeba powiedzieć, że nie jest tym samym miejscem co kilka lat temu. Wiele sieci i tym podobne nie posiadają aktuanie forum, jedynie discord oraz stronę internetową z podstawowymi informacjami, sklepem i odnośnikami. Czy jest to zły ruch? Raczej koniec pewnej ery. Kiedyś forum było tak naprawdę osobną społecznością. Teraz tylko sieci, które trzymają się od wielu lat, taką społeczność posiadają. Nie mówię, że w tym wypadku pomysł z forum by nie wyszedł. Na ten czas nie ma odpowiednio dużo graczy na serversquare, aby zobaczyć czy faktycznie forum się opłaci w przyszłośvi, czy też nie. Jednakże można spróbować konceptu posiadania wszystkiego (a przynajmniej większości) na serwerze discord. Może nie okaże się to tak chaotyczne jak to wygląda. Trzymam kciuki @ Mesharsky 1 𝕶𝖓𝖎𝖌𝖍𝖙. 𝚑𝚊𝚟𝚎 𝚊 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚍𝚊𝚢 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesharsky Opublikowano 2 Października Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października Co do forum to były jedynie moje propozycję, jak macie czas żeby się nim zająć, znajdziecie osoby które będą się tym zajmowały, ja nie mam problemu go zostawić i ewentualnie mocno zmodernizować. Poprzez moją ilość obowiązków ja nie mam czasu się forum zajmować w taki sposób jak serwerami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel029 Opublikowano 2 Października Udostępnij Opublikowano 2 Października DISCORD Myślę że nie jest to głupi pomysł przerobić forum na mini forum aby były jak najważniejsze informacje, ponieważ Gracze ci młodsi Gracze oni nie będą integrować się na forum z powodu tego, że oni zbytnio nie wiedzą co się robi na takich forach i po prostu nudzi ich to samym bycie na forum. Aczkolwiek jeżeli przebudujemy strukturę Discorda do zadań komukacyjnych i zabaw na danym kanale + eventy robione tam, myślę że to zgromadzi bardzo dużo zalet na nasze forum, jest to fajna propozycja od Mersharskiego i Plusuje za tym aby tak było. SERWERY Dostaje również dużo zapytań od Graczy kiedy pojawi się Serwer z RandomSkillami i myśląc o jak najszybszym otworzeniu takiego serwera to mogą być zbyt duże błędy aby gracze mogli spokojnie zagrać na serwerze spokojnie i jestem absolutnie za tym aby wydać Serwer za miesiąć lub dwa miesiące aby dać gotowy produkt niż sklepany z kilka desek i co chwile dostawać informacje o błedach. PROPOZYCJA Propozycja ode mnie jest taka aby na nowym przebudowanym Discordzie dodać również uprawnienia dla Administatorów Serwerowych jak na zwykłego Moderatora Discorda tylko bez Dodawania innym Rang - Wiąże się z tym, że nasi przyszli oraz terazniejsi Administratorzy będą częsciej na Discordzie naszym i będą się nim opiekować z czego Moderatorzy mają mniej roboty oraz będą mogli na Administracyjnym kanale dodawać Propozycje jakiś stworzenia nowych kanałów zachęcających Gracze do siedzienia na Discordzie ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DuCH Opublikowano 2 Października Udostępnij Opublikowano 2 Października 3 godziny temu, Mesharsky napisał(a): Co do forum to były jedynie moje propozycję, jak macie czas żeby się nim zająć, znajdziecie osoby które będą się tym zajmowały, ja nie mam problemu go zostawić i ewentualnie mocno zmodernizować. Poprzez moją ilość obowiązków ja nie mam czasu się forum zajmować w taki sposób jak serwerami. Discord jest serio trafnym rozwiązaniem, więc jak najbardziej jestem za tym. Uważam iż sama platforma discorda jest dość mocno rozwinięta. A nawet jeżeli czegoś nie będzie, zawsze można to zastąpić botem. 1 Administrator - Random Skills Moderator - Discord ServerSquare Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diego Opublikowano 2 Października Udostępnij Opublikowano 2 Października (edytowane) Te plany nie są skomplikowane, jednak zdecydowanie zasługują na większą uwagę naszej społeczności i tego, jak możemy ją dalej rozwijać. Oczywiście naszym celem jest dążenie do wzrostu liczby graczy i serwerów, które być może będziemy mieli w przyszłości. Musimy jednak skupić się na rozwoju samej społeczności, ponieważ ci ludzie będą po prostu najbardziej angażującymi ludźmi pod względem naszych serwerów i discorda. Propozycja przejścia z forum na serwer discord to świetne usprawnienie projektu. Większość naszych finansów możemy przeznaczyć na dedyka, reklamy, czy promocje i konkursy. Serwery International to interesująca propozycja, która, jak dotąd, nie widziałem, aby zyskała tak dużą popularność. Byłbym bardzo podekscytowany udziałem w tak innowacyjnym pomyśle, ponieważ popularność projektu na pewno wzrosłaby. Miniforum byłoby bardzo korzystne pod względem czasochłonności. Krótka informacja, zakładki dotyczące serwerów, sklepu i naszego regulaminu to najważniejsze rzeczy wymagane dla naszych graczy. Inne rzeczy takie jak promocje i konkursy można przeprowadzać na naszym discordzie, gdyż to on cieszy się największą uwagą naszych gości i graczy. Komunikacja na naszych serwerach Discord jest świetna, a to zaowocuje sukcesem. Nie widzę przeciwwskazań, pomysły są krótkie i na temat, a bardzo efektywne. Wszelkie propozycje ponownie zgłosze w tym temacie. Edytowane 2 Października przez Diego 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi